Opleidingsvorm 3 (OV3)

In Opleidingsvorm 3 worden leerlingen voorbereid op een zelfstandig leven en werken in een gewoon arbeidersmilieu. Door praktische vaardigheden en werkervaring op te doen, bouwen ze aan een toekomst met meer zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. We streven ernaar om elke leerling de gereedschappen en kennis te geven die ze nodig hebben om succesvol te zijn in hun gekozen pad. Binnen deze opleidingsvorm ontvangen we graag jongeren met een type 9 en een basisaanbod attest.

Observatiejaar

Dit is de instapfase voor leerlingen die vanuit de lagere school komen. Tijdens deze fase krijg je niet alleen algemene en sociale vorming, maar ook beroepsgerichte vorming. Deze beroepsgerichte vorming geeft je een introductie in de opleidingen die de school in latere fases aanbiedt.

Basis Logistiek Onderhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende routinematige handelingen uitvoeren op het gebied van netheid en schoonmaak, evenals andere ondersteunende, logistieke en huishoudelijke taken. Het is van groot belang dat je rekening houdt met regels en afspraken met betrekking tot veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn en dat je deze basiskennis kunt toepassen in de praktijk. Onder begeleiding leer je oppervlakken, meubilair, ruimtes en uitrustingen met de hand schoonmaken, en leer je ook hoe je je materieel schoonmaakt en onderhoudt. Daarnaast leer je machinaal wassen, drogen en strijken. Je leert ook boodschappen doen en zorgen voor een goede maaltijd, met respect voor de zorgvrager en voor het woon- en leefklimaat. Tijdens de opleiding worden brede basistechnieken aangeleerd, zodat je aan het einde van de opleiding een keuze kunt maken voor een specialisatie in de kwalificatiefase. Basis logistiek onderhoud bereidt je voor op een soepele overgang naar de arbeidsmarkt.

Basis Schilder & Behangen

In deze opleiding leer je hoe je oppervlakken moet behandelen en eenvoudige schilderwerken moet uitvoeren onder begeleiding. Daarnaast leer je ook hoe je wandbekleding en soepele vloerbekleding moet plaatsen en welke producten en gereedschappen je hiervoor moet gebruiken. Het is erg belangrijk dat je rekening houdt met de regels en afspraken omtrent veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn en dat je deze kennis in de praktijk kunt toepassen. Onder begeleiding leer je ook hoe je georganiseerd kunt werken en hoe je op hoogte kunt werken. Daarnaast leer je hoe je oppervlakken moet voorbereiden en hoe je ornamenten en sierlijsten moet aanbrengen. Je leert ook hoe je het afwerkingsproduct klaar kunt maken voor gebruik en hoe je zowel binnen als buiten oppervlakken met de hand kunt schilderen. Tijdens de cursus voer je ook decoratieve schilderwerken uit en leer je hoe je raamdecoratie moet plaatsen. Tot slot leer je ook hoe je de werkzaamheden goed kunt afronden en het materiaal op een correcte manier kunt reinigen en onderhouden.

Kwalificatie Huishoudhulp Zorg

Je leert in deze opleiding hoe je huishoudelijke taken kunt uitvoeren met aandacht voor de zorgbehoeften van de cliënt. Daarnaast leer je hoe je de woning dagelijks kunt onderhouden, zodat er een aangename woonomgeving behouden of hersteld kan worden. Op deze manier kan de cliënt thuis blijven wonen. Het opleidingsprofiel voor dit onderdeel is gebaseerd op de beroepskwalificatie van huishoudhulp in de zorg.

Kwalificatie Logistiek Assistent

Deze opleiding is gericht op het beroep van logistiek assistent in de zorg en is gebaseerd op de beroepskwalificatie niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. Als logistiek assistent ben je verantwoordelijk voor het regelen en organiseren van verschillende logistieke aspecten binnen de zorgsector. Dit kan variëren van het bijhouden van voorraden en het bestellen van materialen, tot het verzorgen van maaltijden en het opruimen van de woonomgeving van de cliënt. Je werkt nauw samen met andere zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat de cliënten de best mogelijke zorg en ondersteuning ontvangen.

Kwalificatie Medewerker Schilder Behanger

Als schilder en behanger leer je hoe je oppervlakken zowel binnen als buiten kunt behandelen met geschikte producten. Je leert ook hoe je wandbekleding zoals behang en vlies kunt plaatsen. Het doel is om woningen en bouwwerken te beschermen en te verfraaien. Tijdens je opleiding zul je ervaring opdoen in zowel schilderen als behangen. Je zult leren hoe je verschillende technieken kunt toepassen en hoe je een professionele afwerking kunt bereiken. Of je nu een muur schildert of behangt, je zult leren hoe je een ruimte kunt transformeren en een mooie, duurzame afwerking kunt creëren.